Masca de rigid – rana de nedreptate

O persoana care sufera de „rana de nedreptate” este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, nu se simte respectata sau crede ca nu primeste ceea ce merita. Cineva poate, de asemenea, sa sufere de rana de nedreptate si cand primeste mai mult decat considera ca merita.

Copilul foarte mic, care s-a simtit respins dintr-un motiv sau altul, va incerca sa nu mai fie respins, fiind cat mai aproape de perfectiune. Copilul traieste aceasta rana mai ales in relatia cu parintele de acelasi sex.

După cativa ani, in ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit si considera acest lucru ca fiind nedrept. In consecinta, ia hotararea de a se controla incepand din acel moment si de a deveni perfect, astfel incat nimeni sa nu il mai respinga vreodata.Astfel isi blocheaza sentimentele, lucru care il ajuta sa nu se mai simta respins.

Copilul sufera din cauza racelii parintelui respectiv, a autoritarismului, a criticilor frecvente, severitatii, intolerantei sau conformismului. In majoritatea cazurilor, acel parinte sufera de aceeasi rana iar copilul o simte.

Apare astfel o relatie superficiala intre copil si parinte, la modul ca niciunul dintre ei nu vorbeste despre ceea ce simte. Reactia in fata nedreptatii consta in blocarea sentimentelor crezand ca astfel se evita rana iar masca care apare este rigiditatea.

Chiar daca cineva isi blocheaza sentimentele, aceasta nu inseamna ca acea persoana nu mai simte nimic. Din contra, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar isi dezvolta capacitatea de a nu reactiona la acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.

Dintre cele cinci caractere, rigidul are cel mai des tendinta de a-si incrucisa bratele si astfel isi blocheaza energetic regiunea plexului solar. Cand un rigid devine emotionat, nu vrea sa arate acest lucru, dar ne putem da seama dupa tonul vocii, care devine sec si inflexibil.

Cand este intrebat ce mai face, va raspunde invariabil: „foarte bine!”.
Rigidul cauta dreptatea si justetea cu orice pret. Devenind un perfectionist, cauta mereu sa fie corect. Pentru el este foarte greu sa inţeleaga ca, actionand intr-un mod perfect, conform propriilor criterii, poate fi in acelasi timp nedrept.

Cel care sufera de nedreptate este mai înclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decat el si care, in opinia lui, nu merita. De asemenea, poate fi convins ca ceilalti il invidiaza cand el are mai mult decat ei. Vrea sa se asigure ca este demn de ceea ce primeste.

Gelozia este traita mai mult de catre fiintele din tipologia dependent sau dominator. Dependentul este gelos deoarece ii este teama ca va fi abandonat, in timp ce dominatorul este gelos din teama de a nu fi tradat.

Trupul rigidului este drept, rigid si „cat mai perfect posibil”. Corpul este bine proportionat, cu umerii drepti, de aceeasi latime ca si soldurile. Rigidul se poate ingrasa in timpul vietii, dar corpul lui ramane bine proportionat.

Totusi, ii este teama sa nu se ingrase si va face totul pentru a nu se petrece aceasta. Nu accepta sa faca burta. Celor din aceasta tipologie le place sa poarte haine stranse pe talie sau o curea in jurul taliei.

Inca din copilarie, rigidul isi da seama ca este apreciat mai mult pentru ceea ce face decat pentru ceea ce este. Chiar daca nu intotdeauna aceasta este realitatea, el asa crede. De aceea devine foarte performant si incepe foarte curand sa se descurce singur.

Face totul pentru a nu avea probleme si chiar cand le are prefera sa spuna ca nu le are, pentru a evita sa simta suferinta legata de ele. Este foarte optimist, uneori prea optimist.

Daca are nevoie, nu cere ajutorul decat in ultimul moment. Cand i se intampla sa traiasca o deceptie sau un eveniment neprevazut, va continua sa spuna: „nu este nicio problema!” Astfel, ajunge sa ascunda fata de el si fata de ceilalti ceea ce simte si are o aparenta de imperturbabil.

Rigidul, la fel ca si dominatorul, are adesea o problema legata de lipsa de timp, dar din motive diferite. Rigidul nu are timp deoarece vrea ca totul sa fie perfect iar dominatorul nu are timp deoarece e foarte preocupat sa se amestece in treburile altora.

Cand rigidul este convins ca are dreptate in fata autoritatii sau a cuiva care se considera autoritate in materie, se va justifica pana cand i se va da dreptate. Cand ceilalti par a nu avea incredere in el si pun multe intrebari referitoare la o situatie, in timp ce el stie ca a fost cinstit si corect, va trai acest lucru ca pe un interogatoriu si il va resimti ca pe o nedreptate.

Religia poate avea un efect mai mare asupra unui rigid decat asupra celor care prezinta celelalte rani. Binele si raul, corect-incorect, sunt notiuni importante pentru el. Acestea sunt si principiile dupa care isi ghideaza viata.

Persoanele din tipologia rigid sunt foarte exigente cu ele insele, in majoritatea aspectelor vietii. Nu isi acorda timp pentru a simti ce se petrece, pentru a-si acorda dreptul de a fi uman si de a avea in continuare lucruri de rezolvat.

Rigidul isi permite foarte rar sa se destinda fara sa se simta vinovat. Se simte foarte vinovat daca el nu face nimic in timp ce altul lucreaza.

Ii place ca cei din jurul lui sa fie la curent cu tot ceea ce face si ce are de făcut. Spera ca ceilalti sa considere corect faptul ca si-a acordat o recompensa. Nu ii place sa i se spuna ca este norocos, pentru ca a fi norocos pentru el nu este un lucru corect.

Vrea sa merite tot ceea ce i se petrece. I se pare adesea mai nedrept sa fie favorizat, decat sa fie defavorizat. O astfel de persoana are o dificultate in a primi cadouri, deoarece se va simti datoare. Decat sa se simta obligata sa ii ofere celuilalt ceva avand aceeasi valoare, prefera sa nu primeasca nimic.

Au o mare capacitate de a-si impune un anumit comportament si anumite sarcini. Partea rigida a unei persoane este cea care impune un regim. Dar nu este neaparat necesar ca acel regim sa corespunda nevoilor ei. O persoana rigida nici macar nu verifica daca ceea ce doreste raspunde intr-adevar uneia dintre nevoile ei.

Nu isi aloca timp pentru a se intreba: „cum ma simt cu aceasta dorinta si cu modalitatea pe care am ales-o pentru a o indeplini?”. Rigidul are o mare dificultate in a face diferenta intre rigiditate si disciplina. O persoana rigida isi uita nevoia de la care a plecat, pentru a se agata mai degraba de mijlocul prin care ajunge sa-si indeplineasca acea nevoie.

O persoană disciplinata nu abandoneaza un proiect deoarece au aparut mici modificari pe parcurs. Pentru o persoana rigida modificarile care apar sunt considerate foarte grave.

Rigidul poate parea dominator, dar daca intervine pe langa ceilalti nu o face pentru a controla si a atrage atentia asupra sa, ci intervine doar daca ceea ce s-a spus e nedrept pentru cineva sau lui nu i se pare corect. Rigidul rectifica ceea ce s-a spus, in timp ce dominatorul adauga ceva la ceea ce s-a spus.

Rigidul poate critica o persoana daca crede ca acea persoana, cu talentul si calitatile sale, ar fi putut indeplini mai bine o sarcina. Dominatorul va critica pe cineva daca sarcina pe care o avea de indeplinit nu a fost facuta asa cum vroia el, in functie de gusturile si aateptarile sale.

Persoana din tipologia rigid prefera sa faca totul singura ca sa se asigure ca e perfect. De aceea e foarte posibil sa sufere de epuizare fizica. De asemenea, se autoacuza foarte usor. Persoanei rigide ii place ca totul sa fie bine ordonat.

Un alt mijloc de a fi nedrept fata de el insusi pe care il foloseste rigidul este comparatia. Are tendinta de a se compara cu cei care sunt mai buni decat el si mai ales „mai perfecti” decat el. Este atras de tot ceea ce este nobil. Respectul si onoarea sunt notiuni foarte importante pentru el. Este impresionat de persoanele cu functii importante. Daca stie ca poate obtine un anumit titlu, devine si mai important.

Emotia cea mai frecventa traita de catre rigid este furia, indreptata mai ales asupra sa. Prima lui reactie cand este furios este de a ataca pe altcineva, chiar daca furia este resimtita impotriva lui insusi.

Este furios pe el insusi deoarece nu a vazut ce era corect sau nu a facut ce trebuia. Rigidul are dificultati in a se lasa iubit si a-si arata iubirea. De aceea este considerat o persoana rece, lipsita de afectivitate.

Actionand astfel este nedrept fata de ceilalti si mai ales fata de el insusi, deoarece nu poate sa exprime ceea ce simte cu adevarat. Rigidul, fiind foarte sensibil, evita sa se lase atins, psihologic vorbind, de catre altii.

Cea mai mare teama a rigidului este raceala, indiferenta. Nu este constient ca evita sa intre in contact cu sensibilitatea lui pentru a nu isi arata vulnerabilitatea. Nu poate accepta aceasta indiferenta deoarece acest lucru ar insemna sa fie fara inima, deci nedrept.

In viata sexuala, are dificultati in a se abandona si a simti placerea. Cu cat rana este mai profunda, cu atat acea persoana este mai rigida si ii este dificil sa ajunga la orgasm. Are probleme in exprimarea tandretei pe care o simte.

Este genul care are infatisarea cea mai sexy. Se spune despre o femeie din tipologia rigid ca este seducatoare, adica ii place sa atraga barbatii pentru a-i respinge cu raceala daca crede ca lucrurile au mers prea departe. Cand o persoana rigida are dificultati in a-si lua un angajament intr-o relatie, acest lucru provine din teama ei de a nu se insela in alegerea partenerului.

Este diferita de teama dominatorului, caruia ii este frica de despartire, deoarece ii este teama ca va trebui sa renunte la acel angajament.

Temerile persoanei rigide, care o impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a se insela, de a nu fi clar, de a nu fi criticat, de a fi ales un moment nepotrivit, de a vorbi prea mult, de a pierde controlul, de a fi judecat ca fiind profitor.

Persoana care poarta masca rigidului este foarte rar bolnava. Chiar daca ar durea-o ceva, ar incepe sa simta acest lucru doar cand starea ei s-ar agrava foarte tare.

Bolile de care poate suferi o astfel de persoana sunt: anchilozare, tensiuni musculare, epuizare fizica si mentala, tendinite, artrite, bursite, torticolis, constipatie, hemoroizi, crampe, probleme ale circulatiei sangelui, varice, piele uscata, acnee, psoriazis, probleme hepatice, nervozitate, insomnie, probleme de vedere.

Rana de nedreptate este pe cale sa fie vindecată daca va permiteti sa fiti mai putin perfectionisti, sa faceti greseli fara sa fiti furiosi sau critici. Daca va acordati dreptul de a va arata sensibilitatea, de a plange in fata celorlalti fara sa va pierdeti controlul si fara sa va fie teama de judecata celorlalti.

In spatele rigidului se ascunde o persoana creativa,
care are multa energie si o mare capacitate de munca. Aceasta persoana este ordonata si excelenta pentru o munca ce necesita precizie. Este atenta, foarte dotata pentru a se ocupa de detalii. Are capacitatea de a simplifica, de a explica foarte clar cand preda altora.

Este foarte sensibila si stie ce simt ceilalti, verificandu-si propriile sentimente. Stie ce trebuie sa cunoască la momentul oportun. Gaseste persoana potrivita pentru o anumita sarcina si cuvintele potrivite cand are de comunicat ceva.

Este plina de entuziasm, de viata, dinamica. Nu are nevoie de altii pentru a se simti bine. La fel ca si fugarul, in caz de urgenta stie ce sa faca si face acel lucru singura. Reuseste sa faca fata situatiilor dificile.

Extras din cartea – „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s