Masca de dependent – rana de abandon

Rana traita in cazul unui abandon se situeaza de la început la nivelul lui a avea si a face, mai degraba decat la nivelul lui a fi, cum este in cazul fugarului. Rana de abandon este traita in relatie cu parintele de sex opus.

Cei care sufera de abandon nu se simt suficient de hraniti la nivel afectiv. Masca care apare este cea a dependentului. Aceasta masca se caracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport.

Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta. Alte caracteristici fizice ale unei fiinte cu acest tip de rana sunt: ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si cand coloana nu l-ar sustine in totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sani, fese, obraji, burta, scrot).

Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa il diferentiem de fugar.

Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca isi creeaza tot soiul de dificultati in viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia. Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci cand vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, in realitate incearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor.

Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putand lua proportii imense.

Cand un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperand sa obtina in schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important. Aceasta atitudine ii aduce insa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara in spate responsabilitati care nu ii apartin.

Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate. Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit.

In cuplu, chiar si atunci cand apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a).

Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.

Temerile dependentului, cele care il impiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plange sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.

Boli de care poate suferi dependentul: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.

Rana de abandon este pe cale sa se inchida cand va veti simti bine chiar daca sunteti singuri si veti cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Veti vrea tot mai mult sa incepeti proiecte si chiar daca nu veti avea sprijinul celorlalti, veti continua sa le sustineti.

In spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoană abila, care stie foarte bine sa isi exprime cererile. O persoanancare stie ce vrea, tenace, perseverenta in cererile ei, care nu renunta cand este hotarata sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si ştie ce simt. Are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci cand isi controleaza temerile.  Are adesea talente artistice. Deşi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.

Extras din cartea – „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau

Advertisements

2 thoughts on “Masca de dependent – rana de abandon

  1. Albastra says:

    M-am regasit mai mult decat in fugar aici…..dar totul incepe de la recunoastere. Astfel se poate modifica, slefui si concretiza o stare mai buna, iesirea din acest tipar datorandu-se unor exercitii de dezvoltare personala. Tot timpul putem lucra cu energia noastra, cu psihicul nostru, ne putem imbunatati interiorul nostru care se reflecta mai tarziu in exterior. Asa putem chema spre noi lucurile si oamenii care merita, cu care putem lega prietenii si dragostea adevarata, cu care poti construi o lume mai buna. Cati realizeaza de fapt cata resposabilitate avem fata de noi insine? Raspunsul este: oamenii care au invatat sa se iubeasca, uite asa am pornit si eu la drum…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s