Masca de fugar – rana de respingere

Respingerea este o rana foarte profunda, deoarece cel care sufera din cauza ei se simte respins in fiinta lui si mai ales in dreptul lui de a exista. Cei care ne resping apar in viata noastra pentru a ne arata cat de mult ne respingem pe noi insine.

Aceasta rana apare foarte devreme in viata unei persoane – inca de la nastere sau chiar inainte de a se naste. Un astfel de exemplu este copilul care nu este dorit sau copilul care are alt sex decat doreau parintii. Din momentul in care bebelusul incepe sa se simta respins, incepe sa isi creeze o masca de fugar.

Corpul fizic este ingust si contractat – ceea ce il poate face sa dispara mai usor sau sa nu fie prea prezent sau prea vizibil intr-un grup. Este un corp care nu vrea sa ocupe prea mult spatiu. Fugarul este o persoana care se indoieste de dreptul ei la existenta si aproape ca lasa impresia ca nu s-a incarnat in totalitate.

Fugarul prefera sa nu se ataseze de lucrurile materiale, caci acestea l-ar putea impiedica sa fuga atunci cand doreste. Se intreaba ce cauta pe aceasta lume si ii este greu sa creada ca va putea fi fericit aici. In schimb, il atrage tot ceea ce tine de spirit, precum si domeniile intelectuale, dar nu este vorba de o autentica aspiratie, cat de o tendinta de evadare. Caci fugarul are tendinta de a fugi în lumea lui.Lucru care explica de ce acest gen de copil este de obicei cuminte si linistit, nu creeaza probleme si nu face mult zgomot.

Rana de respingere este traita in legatura cu parintele de acelasi sex. Acest parinte a contribuit la activarea ranii deja existente. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne invata sa ne lasam iubiti si sa primim iubirea.

Daca ai aceasta rana se explica dificultatile pe care le ai in a te accepta si a te iubi.

Fugarul se crede nul, fara valoare si e convins ca ceea ce face el este lipsit de valoare. De aceea este posibil sa incerce prin orice mijloace sa fie perfect, pentru a se valoriza in ochii lui si in ochii celorlalti. Cauta perfectiunea in tot ceea ce face, deoarece crede ca, daca face o greşealăa, va fi judecat. Iar a fi judecat este echivalent cu a fi respins. Nu poate vedea faptul ca este mai bun decat altii in anumite domenii. Ii este greu sa creada ca cineva il poate alege ca prieten, ca partener sau ca oamenii pot sa il iubeasca cu adevarat.

Cand i se acorda prea multa atentie, isi pierde mijloacele, ii este teama ca ocupa prea mult spatiu. Iar daca foloseste prea mult spatiu crede ca deranjeaza. Iar a deranja, inseamna pentru el ca va fi respins de persoana sau persoanele pe care crede ca le incomodeaza, ca le deranjeaza.

Temerile fugarului, care il împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile, sunt urmatoarele: teama de a nu fi interesant, de a fi considerat nul sau fara valoare, de a fi neinteles si teama ca celalalt il asculta din obligatie sau din politete. In acele situatii, ranile sunt cele care preiau controlul actiunilor realizate.

Cea mai mare teama a fugarului este panica. Imediat ce crede ca e pe cale sa intre in panica intr-o situatie anume, prima lui reactie va fi aceea de a se salva, de a se ascunde sau de a fugi.

Boli sau indipozitii care se pot manifesta la un fugar: diaree, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, varsaturi, ameteli, coma, agorafobie, hipoglicemie sau diabet, depresii sau sindrom maniaco-depresiv, psihoze.

Rana de respingere este pe cale de vindecare atunci cand persoana respectiva se va afirma tot mai mult si va indrazni sa ocupe locul care i se cuvine. Mai mult, daca i se pare ca cineva a uitat de existenta ei, se poate simti foarte bine asa cum e. Va trai mult mai putine situatii in care ii va fi frica ca intra in panica.

In spatele mastii de fugar se ascunde o persoana capabila sa faca foarte multe lucruri, cu o buna rezistenta la munca, descurcareata, dotata cu o mare capacitate de a crea, de a inventa, de a imagina. Cu aptitudini speciale de a lucra singura, eficienta, se gandeste la detalii. Reactioneaza repede, stie sa faca exact ce trebuie in caz de urgenta, nu are nevoie de ceilalti cu orice pret. Poate foarte bine sa se retraga si sa fie fericita singura.

Extras din cartea – „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s