Cu masca sau fara masca

Din punct de vedere spiritual, fie ca am inceput la modul constient un proces de evolutie spirituala, fie ca inca suntem supusi vietii asa cum se desfasoara in mod obisnuit pentru majoritatea oamenilor, fie ca avem o anumita cunoastere initiatica sau nu, atat timp cat inca nu am atins starea de eliberare spirituala fiecare ne vom confrunta cu reculul actiunilor noastre in aceasta viata sau in cele care vor urma.

Si aceasta se va petrece chiar de la nastere – nu neaparat sub forma unor boli congenitale sau a unor raceli repetate etc, ci sub forma unor norme pe care constient sau inconstient parintii si cei apropiati ni le vor impune – datorita rezonantelor pe care le-am acumulat si care fac parte din ceea ce orientalii numesc KARMA.

Dupa nastere nou-nascutul, sugarul si apoi copilul mic vrea sa se simtă liber asa cum este el, dar…acest lucru deranjeaza lumea adultilor si astfel, prin diferitele admonestari mai mult sau mai putin severe care i se administreaza, copilul ajunge la concluzia ca a fi natural nu este bine. Si el nu poate fi iubit asa cum este el. Si, ca urmare, va ajunge sa isi creeze o personalitate, care in ultima instanta nu este decat o masca destinata deopotriva celorlalti cat si lui insuşi, pentru a se apara impotriva suferintei traite – a „ranii” subtile pe care o are, cu care a venit pe aceasta lume, care a atras prin rezonanta restrictiile impuse de parinti.

Principala cauza a unei astfel de „rani” provine din incapacitatea noastra de a ierta ceea ce ne facem noua insine sau ceea ce le-am facut altora  si care existala nivel subconstient. Sadind acest sambure de rezonanta, udandu-l si crescandu-l destul timp (uneori poate vieti întregi) ca pe o obisnuinta de a gandi, simti, vorbi si de a actiona intr-un anumit mod, am reusit sa ne construim un caracter care este de fapt o masca pentru o suferinta si nu un portativ pentru manifestarea scanteii divine care exista in noi.

Procesul evolutiv la care omul este supus, intr-un mod mai lent sau mai accelerat, in functie de vointa sa, de cunoasterea acumulata si chiar de KARMA sa, include eliminarea tuturor acestor „masti” pe care si le-a creat din ignoranta. Asa cum banuiti si cum am observat cu totii in viata noastra, aceste masti nu sunt altceva decat reactii la ceea ce vine inspre noi, reactii si masti pe care le-am construit cu scopul de a ne aduce iubirea si aprecierea dupa care tanjim, uneori fara sa ne dam seama.

O persoana care se focalizeaza preponderent la nivelul reactiilor nu este centrata in ea insasi si nu poate fi fericita cata vreme pune conditionari restrictive si exterioare fericirii sale. De aceea, este important sa fim constienti de momentele in care suntem noi insine si de perioadele cand suntem la nivel de reactie. Astfel vom putea deveni stapani pe propria viata, fara a ne lasa condusi de temeri.

Mastile care corespund unui numar de cinci „rani” importante pe care ni le cream de-a lungul vietilor, au fost descrise de Lise Bourbeau in cartea sa „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”.

In aceasta lucrare, autoarea afirma: „rana interioara poate fi comparata cu o rana fizica pe care o ai pe mana de mult timp, pe care o ignori si pe care nu ai ingrijit-o cum trebuia. Ai preferat sa o bandajezi pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul mastii.

Cand cineva te ia de mana cu dragoste, iar tu tipi: „Au! Ma doare!”, poti sa iti imaginezi cat de surprins este celalalt. Oare chiar a vrut să te doara? Nu, deoarece daca tu suferi atunci cand cineva te atinge pe mana, este din cauza faptului ca tu esti cel care a hotarat sa nu isi ingrijeasca rana. Iar celalalt nu este responsabil de durerea ta.

De fiecare data cand ne simtim raniti, egoul nostru este cel care vrea sa credem ca celalalt este raspunzator. Practic, incercam sa gasim un vinovat. (…) Cu cat acuzam mai mult, pe sine sau pe ceilalti, cu atat se repeta mai mult aceeasi experienta. Acuzarea nu serveste decat la producerea de nefericire oamenilor. In timp ce, daca privim cu compasiune partea umana care sufera, evenimentele, situatiile si persoanele vor incepe sa se transforme.”

In continuare vom reda caracteristicile personalitatilor, mastile corespunzatoare ranilor, precum si ranile de care suferim, asa cum sunt descrise in lucrarea amintita.

Sursa www.yogaesoteric.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s