Ia mediteaza

Ia uite ce am gasit pe un forum:

“Explicatiile mistice cu privire la originea universului spun ca energia realitatii s-a polarizat in momentul creatiei in cele doua dualitati aparente, bun – rau, femeie – barbat si toate celelalte perechi de opozitii. Dualitati aparente, adica in fiecare pereche de opozitii fiecare parte depinde de cealalta ca doua parti ale unei monezi.

Conform cu filosofiile estice, este vorba de “tensiunea” din mintea noastra dintre aceste perechi de opozitii, cea care face ca universul să se manifeste.
Aceasta tensiune apare si la nivelul structurii creierului, acesta fiind divizat in cele doua emisfere, oglinzi ale structurii duale a universului nostru.

Pentru majoritatea functiilor partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului si invers. Structura duala a creierului in combinatie cu dominanta unei emisfere asupra celeilalte afecteaza modul nostru de a percepe lumea.

Aceasta dualitate a creierului este si mai pronuntata de faptul ca la majoritatea oamenilor emisferele cerebrale nu sunt echilibrate ca functionare. Aceasta stare se mai numeşte brain lateralization. Datorita faptului ca, creierul filtreaza si interpreteaza realitatea intr-un mod in care doar o emisfera predomina la un moment dat, avem tendinta de a vedea lucrurile dualist, separat, de a percepe opusurile mai degraba decat unitatea de care vorbesc inteleptii Orientului si in ultima vreme fizicienii care se ocupa de fizica cuantica.

Aceasta lateralizare a creierului face sa ne percepem ca fiind separati sau in opozitie de/cu restul lumii in loc de a experimenta o interconectivitate subtila intre noi si tot ceea ce este în jurul nostru, aici intervenind si asocierile “dobandite” si programarea mentala construite in copilarie, de a dori asta si a evita aceea, de a cauta placerea si de a evita durerea etc.

Cu cat gradul de lateralizare la nivel cerebral este mai mare cu atat apare mai pregnant sentimentul de separatie si cu cat este mai pregnant sentimentul de separatie cu atat mai mari sunt frica, stresul, anxietatea si sentimentul de izolare.

In meditatia traditionala, cel care mediteaza cauta sa elimine efectele acestei lateralizari a creierului prin diferite tehnici de concentrare a atenţiei: repetarea unei mantre, pastrand atentia asupra “curgerii” respiratiei, privind indelung flacara unei lumanari sau alte tehnici.

Oricare ar fi tehnica, efectul este acelasi: sincronizarea celor doua emisfere cerebrale si dupa multa practica aparitia unui simtamant de uniune cu restul universului, precum si stari de profunda pace interioara si fericire.

Cu cat concentrarea este mai intensa, cu atat este mai mare sincronizarea emisferelor cerebrale si mai adanca starea de meditatie atinsa. Odata cu cresterea nivelului de concentrare cel care mediteaza isi schimba ritmul undelor cerebrale de la predominanta undelelor beta care caracterizeaza starea de veghe catre predominanta undelor cerebrale alfa ce caracterizeaza o stare de usoara relaxare, apoi crescand nivelul concentrarii se ajunge dupa o perioada de practica la predominanta undelor theta caracteristice meditatorilor avansati precum si a celor delta (in stadii de meditatie avansata).

Cu cat cel care mediteaza ajunge la stari de tot mai mare relaxare creste nivelul de comunicare dintre cele doua emisfere cerebrale si scad foarte mult simtamintele de separatie, stres etc.

In timp, dupa o perioada de practica a meditatiei, se creeaza cai neuronale noi intre cele două emisfere care comunica prin corpus calossum si se creeaza conditiile pentru o meditatie instantanee, dupa vointa chiar daca nu se mai practica meditatia. Asta inseamna ca, odata cu echilibrarea celor doua emisfere cerebrale, creste pragul “stres-abilităţii”, adica devii tot mai imun la factorii externi care sunt legaţi de stres etc.”

2 thoughts on “Ia mediteaza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s